اکثریت صاحبنظران سه مقوله بهر هوری، نوآوری و کارآفرینی در دوره حاضر را عامل موفقیت کشورها بر میشمرند که میتوانند زمینه ورود فکرها و ایدههای نو و خلق روندهای جدید در حوزههای مختلف را فراهم کنند. در این میان اتاق بازرگانی قم نیز، انجمن کارآفرینان جوان را راهاندازی کرده است. برای آشنایی بیشتر با اهداف این انجمن و فعالیتهای آنها چندی پیش نشریه اتاق بازرگانی قم گفتگویی با علی اشعری فرد، رئیس هیات مدیره این انجمن و مدیرعامل سامیتو داشته است که در ادامه میخوانیم.
انجمن کارآفرینان جوان با چه اهدافی تشکیل شده است؟
انجمن کارآفرینان جوان قم زیر مجموعه انجمن کارآفرینان جوان اتاق ایران است که به صورت شرکت تاسیس شده و در همه استان ها نیز نمایندگی دارد. سال گذشته انتخابات این انجمن در استان قم نیز برگزار شد و پنج نفر به عنوان هیات رئیسه و یک نفر به عنوان بازرس انتخاب شدند. فلسفه آن هم کمک و هم افزایی بازرگانان و صنعتگران جوان است و در حال حاضر، مراحل ثبت آن دنبال می شود. در اتاق قم بیش از ۲۷۰ نفر جوان با سن پایین تر از ۳۹ سال عضویت دارند که این افراد میتوانند عضو این انجمن شوند.
این انجمن چه کارکردهایی می تواند داشته باشد؟
هدف اصلی انجمن جوانان کارآفرین، پیوند فعالان اقتصادی و کسبوکار، شبکهسازی و هماندیشی است. افزایش مهارتهای کارآفرینی و مدیریتی، به علاوه توجه به مسئولیت اجتماعی کارآفرینان جوان از دیگر اهداف این انجمن است. همچنین در انجمن تلاش میشود تا با بهرهگیری از پتانسیل اتاق بازرگانی، مسائل و مشکلات صنعتگران و بازرگانان جوان استان از جمله مشکلات آنها در شهرک های صنعتی، مشکلات بانکی و بیمه ای و مالیاتی، شناسایی، مطرح و با همفکری، پیگیری و رایزنی حل و فصل شود. یکی دیگر از کارکردهای این انجمن، ایجاد ارتباطات و شبکه سازی میان صنعتگران و بازرگانان جوان استان است. به عنوان مثال بنگاهی، به تولید ماده اولیه ای اقدام می کند که شاید دیگر واحدهای صنعتی از آن بی خبر باشند، در حالی که موردنیاز یک بنگاه اقتصادی دیگر است. این تعاملات تاکنون نیز شکل گرفته و نتایج ملموسی به همراه داشته. به علاوه کارکرد دیگر انجمن کارآفرینان جوان، ارتباط با بازرگانان و صنعتگران با تجربه و با سابقه استان است، به این معنا که این انجمن می تواند بستری باشد که ارتباط منسجم تری با آنها برقرار کند و در واقع، تجربه پیشکسوتان به کمک توان و انگیزه نیروهای جوان بیاید.
وضعیت در استان های دیگر چگونه است؟
در استان های دیگر، این انجمن فعال شده است و استان های تهران و اصفهان جزو استان های پیش رو هستند. زودتر تشکیل شده اند و فعالیت بیشتری نیز دارند، ضمن اینکه مجموعه ای از اعضا پیگیر هستند و مشارکت دارند، در حالی که به عنوان مثال در خود انجمن استان قم، اعضا کمتری پیگیری می کنند و بیشتر اعضای هیات رئیسه هستند که امور را دنبال می کنند.
در انجمن تاکنون چه اقداماتی صورت گرفته است؟
آغاز کار انجمن مصادف با شیوع ویروس کرونا بود و این موضوع تا حدی بر فعالیت های انجمن اثر گذاشت، اما به هر ترتیب عصر، عصر ارتباطات و تکنولوژی است و ما هم تلاش کردیم با توجه به شرایط کرونایی از برنامه ها عقب نمانیم. در دوره کرونا نیز تلاش شد تا حداقل جلسات هیات رئیسه و هماهنگی ها برای پیگیری امور به صورت مجازی دنبال شود.
برنامه های آتی انجمن کارآفرینان جوان چیست؟
با توجه به شرایط موجود، تلاش داریم فعالیت های انجمن را در حوزه فضای مجازی و شبکه های اجتماعی ارتقا دهیم. همچنین ورکشاپ های آنلاین و برگزاری وبینارهای آموزشی در حال پیگیری است. به علاوه، موضوع ثبت انجمن نیز دنبال می شود.
به هر ترتیب شما با توجه به حضور در انجمن و هم چنین به عنوان یکی از صادرکنندگان برتر استان به مسائل و مشکلات حوزه های صنعت و بازرگانی مسلط هستید. به نظر شما وضعیت سرمایه گذاری در استان چگونه است؟
قم، استان سرمایه پذیری است و فعالیت های اقتصادی مناسبی نیز در حال انجام است. با توجه به پیگیری هایی نیز که دارم، جوانان زیادی هم در استان در حال فعالیت اقتصادی هستند یا در حال راه اندازی، فعالیت های بزرگ اقتصادی هستند که در کشور نیز می تواند نمونه و انگشت شمار باشد. قم با توجه به نزدیکی به تهران و اینکه به سمت شهر صنعتی شدن پیش می رود، در این حوزه در حال پیشرفت است. البته مشکلاتی وجود دارد. به عنوان مثال از نظر تسهیلات و اعتبارات بانکی، به ویژه با توجه به تورم و پایین آمدن ارزش پول ملی، ضعف وجود دارد. این موضوع نسبت به شهرهای بزرگتر به ویژه تهران از نمود بیشتری برخوردار است.
صنعت و تجارت استان با چه مشکلاتی روبرو است؟
یکی از بزرگترین مسائل در این زمینه، مسائل مالیاتی است. مالیات فشار زیادی به تولیدکننده و فعالان اقتصادی به خصوص در شرایط فعلی وارد می کند. مساله دیگروجود تحریمهای ناجوانمردانه و همچنین سیاست های ارزی دولت و بانک مرکزی در زمینه ارز است که بر واردات و صادرات اثرگذار بوده است. متاسفانه قوانین عطف به ماسبق هم می شود. به عنوان مثال، در سال ۱۳۹۸ مقرراتی مد نظر قرار گرفته که صادرکنندگان سال ۱۳۹۷ ارز حاصل از صادرات را بازگردانند. یعنی بعد از اینکه کار به سرانجام رسیده و سال مالی بسته شده است. این روند، متاسفانه، صادرات و صادرکنندگان را با چالش مواجه می کند و می تواند معضلی برای همه صادرکنندگان و بازرگانان باشد. در صورتی که اگر روند کاملا مشخص باشد، یعنی صادرکننده یا بازرگان از ابتدای همان سال در جریان امور باشد و اگر مصوباتی هست بداند تا پایان همان سال این مقررات پابرجاست، بهتر می تواند امور خود را برنامه ریزی کند.
فعالیت های جوانان استان بخصوص جوانان کارآفرین، صنعتگر و بازرگان استان را چگونه ارزیابی می کنید؟
همان طور که گفتم اقدامات و فعالیت های بسیار مناسبی در این حوزه ها از سوی جوانان به انجام رسیده است که نه تنها در سطح استان، بلکه در سطح ملی و حتی بین المللی نمونه است. نکته مهمی که می خواهم در اینجا اشاره کنم، موضوع ضرورت بهره گیری از نیروهای جوان در استان و به خصوص در اتاق بازرگانی قم است. به هر ترتیب بخش قابل توجهی از جوانان استان از تحصیلات و توانمندی های ارزنده ای برخوردارند و ضرورت دارد مدیران و مسئولان استان و در یک مقیاس کوچکتر، اعضای هیات رئیسه و هیات نمایندگان اتاق بازرگانی قم به این توانمندی ها و ظرفیت ها توجه کرده و زمینه و بستر حضور و مشارکت بیشتر جوانان را در عرصه های مختلف فراهم سازند. در پایان از همینجا از تمامی جوانان کارافرین که در عرصه تولید و اقتصاد استان فعال هستند دعوت می کنم به عضویت این انجمن درآمده و ما را در انجام هرچه بهتر این مسئولیت یاری کنند.